onsdag 19 juni 2013

Rivning på Sparta

Ytterst lite blev som vi tänkt oss den här veckan. Brandlarmet på Helgonabacken har varit ur funktion ett tag och till sist kunde vi inte hålla verksamheten igång av säkerhetsskäl. Igår fick vi order om utrymning av lokalerna vid 10-tiden. Killarna som höll på med skrotningen var nästan klara och de kunde också slutföra sitt jobb. De som flyttade böcker fick avbryta arbetet direkt. Vi hann tyvärr inte så långt på omflyttningen av kat -57, de slutade vid Statistik. Nu hade det projektet lägre prioritet, för nästan allt står på samma våning, men det hade varit bra om hela samlingen kunnat återföras till ursprungligt skick. Särskilt Anna-Karin tror jag hade sett fram emot det, eftersom det är hennes projekt.

Nu blev inte bokflyttarna sysslolösa, för vi har enormt många bokhyllor som ska kasseras ute på Sparta. Vi lyckades få med oss lite verktyg och åkte dit. De andra killarna anlände senare, så det var sex personer som började montera ner compact-anläggningarna i trä. Montera är kanske inte rätt ord egentligen. De riktigt attackerade anläggningen med kofot, bultsax och andra bastanta verktyg. Det var fascinerande att se. Otroligt starka killar. De tyckte dessutom det var roligt...

Situationen är oförändrad idag, så UB är stängt. Jag åkte ut till Sparta och gav killarna instruktioner för sommarens arbete. Jag bjöd på lite kakor och sade sedan adjö. För min del är bokflytten helt över nu. Från och med måndag tar Claes över som arbetsledare för dem. Nu väntar semester och en (enligt min mening) välbehövlig vila.

lördag 15 juni 2013

Skrotning

I tisdags anlände fyra "nya" flyttkillar till Helgonabacken på morgonen. 30 minuter senare levererades en tom container av större modell. Det var dags att påbörja skrotningen av den ålderstigna compact-anläggningen i bombvalvet. Vi anlitar flyttfirman till det också, de har stor vana vid utrivning av all slags inredning. Jag fick veta att de killarna skulle vara andra än de som flyttar böcker, så jag förväntade mig helt nya ansikten, men det visade sig att de arbetat för oss tidigare. Jag gissar att nästan alla på firman någon gång har varit inblandad i vår bokflytt. Vi har ju hållit på ett tag nu.

För att kunna börja montera ner hyllorna, så behövde en elektriskt kunnig person först göra anläggningen strömlös och det lyckades vi med. Därefter började killarna dra ner först hyllplanen och sedan gavlarna. All metall skulle separeras (man får tydligen betalt för ren metall om det lämnas till återvinning). Där var många elsladdar och gummilister som de fick ta loss också. Nu står bara underredet till vagnarna kvar på golvet och det är så långa metalldelar att de först måste kapas. Det har varit intressant att följa arbetet med skrotningen. Det är verkligen en epok som går i graven. För oss som arbetat där känns det mycket underligt att en stor del av anläggningen är borta nu.

I onsdags blev de andra killarna (bokflyttarna) klara med omflyttningen av vardagstrycket som ska vara kvar på Helgonabacken. De fyra gick sedan över till en annan intern flytt. Den svenska samlingen (kat -57) på 2:a våningen ska möbleras om så att Teknologi, Veterinärväsen, Zoologi och Undervisning Barnbok (som tidigare stått på depå) hamnar på rätt ställe. De står nu på tillfälliga hyllor och det är inte så praktiskt. Det är inte bra att ha en massa undantag, det ställer bara till det.

söndag 9 juni 2013

Vardagstryck

Det var en kort arbetsvecka, så inlägget här blir också kort. Flyttkillarna, som nu är fyra istället för sju, har fortsatt arbeta på Helgonabacken. Dock inte med magasinsmaterialet, utan med vardagstryck. Vardagstryck består av ca 10 000 hyllmeter totalt (utspritt på tre ställen) och det mesta ska flyttas till Depå Traktorvägen i höst. Det finns ännu inga bokhyllor där, men vi hoppas företaget som (efter mycket juridiskt krångel) vann upphandlingen ska hinna bygga compact-anläggningen i sommar. Det mest frekventa materialet ska stanna kvar i huset, så killarna har börjat packa in det i boktornet på 2:a våningen. Det rör sig om ca 600 hyllmeter. Utmaningen denna gång gällde boxarnas olika format - de har fått flytta ganska många hyllplan för att få in det på plats.

I tisdags gjorde jag en kort presentation av den här bloggen på en konferens om sociala medier på Malmö Högskola. Med tanke på tiden till förberedelse (ingen alls) och frånvaro av manus, så gick det väldigt bra. Någon undrade när jag ska sluta skriva här, och det vet jag faktiskt inte. Det finns väl en del tankar kvar att förmedla, så minst ett inlägg till blir det.

lördag 1 juni 2013

Böckerna har hittat hem

Även denna vecka tärde på krafterna. UB Norr tömdes på böcker i måndags, så lastarna har ägnat större delen av veckan åt att samla ihop resten av bokstöden och köra dem till Gastelyckan. De har också börjat riva bokhyllor på Sparta och transportera det till återvinning. I tisdags åkte jag med på en uppsamlingsrunda till tre fakultetsbibliotek. Vi skulle hämta ca 75 lådor med böcker som de sorterat ut. Det är äldre material som inte kan depåläggas på vanligt sätt, som vi ska ta hand om.

Uppsättarna har haft fullt upp på Helgonabacken. Det har varit krångligt att få ihop de splittrade samlingarna till en helhet igen. Vi har haft några tidskrifter stående tillfälligt på andra platser som också skulle in på rätt ställen. Vi har gjort en del misstag och det har varit lite virrigt, men nu är oktavanläggningen i bombvalvet tömd och böckerna placerade på 3:e våningen. Oktavanläggningen ska skrotas och golv och väggar saneras. Arbetsmiljön är inte särskilt bra där, flyttarna har påverkats av den dåliga luften. Vi hoppas på bättring, för vi måste installera en ny anläggning där snart (denna gång en handdriven) för att kunna husa folianterna. Folianterna står nu i en anläggning som är trasig och inte går att laga.

I torsdags bjöd vi flyttkillarna (och -tjejerna) på lunch. Det markerade att slutet på bokflytten var nära förestående. Vi blev alltså helt klara i fredags!!! Vi hade aldrig fixat det utan deras hjälp. Jag räknade ut att det krävdes 13 000 vagnslaster för att sätta 40 000 hyllmeter böcker på rätt plats. Det är inte lite det. Vi är mycket tacksamma för deras insatser. Ett särskilt hedersomnämnande får Marco, som varit med från dag ett! Det har varit ett gigantiskt projekt som jag inte kunde se slutet på när vi startade i april förra året. Nu är det inte helt över, för vi måste tömma våra gamla depåer på hyllor, men alla böckerna har hittat hem. Det blir mycket efterarbete också, uppskyltning och korrigeringar, bland annat.