lördag 25 maj 2013

Tålamodsprövande vecka

Det har varit en helt galen vecka i flyttkarusellen. Jag har förvirrat uppsättarna ordentligt genom att begära flyttning av olika sviter som ska till olika våningar samtidigt. De har också flyttat mer vardagstryck. En av lastarna fick komma till Helgonabacken och hjälpa till, så nu är de fyra här. Alla folianter är nu inflyttade från UB Norr. Även de ämnena som Anna-Karin hade kvar där (Naturv, Teknol, Veterinärv och Zool) är inflyttade och placerade på tillfälliga hyllor på Helgonabacken, tills hon har möjlighet att sätta upp dem på sina ursprungliga platser. Vi startade projektet med att flytta upp oktav-periodikan från bombvalvet till 3:e våningen och de har kommit ganska långt, till Kommunikation. Periodikan som stod kvar på UB Norr skulle passas in på sina ursprungliga platser i den sviten, och det har väl gått någorlunda bra. Jag har haft för mycket annat att göra för att hinna med, så det har blivit lite missar med efterföljande svordomar och en massa extrajobb för att korrigera det. Killarna har stort tålamod med mig, det får jag säga.

Flytten av oktav-periodikan från bombvalvet var egentligen inte med i årets planering. Tyvärr är det så att compact-anläggningen, som är från 1955, inte längre går att laga. Ena halvan gick delvis sönder häromveckan, varpå vi kontaktar smeden för att få den lagad. Det något förfärande svaret blev att han inte längre har några reservdelar. Så nu blev flyttprojektet helt plötsligt ännu större och ännu mer komplicerat. Oktaverna hade vi väl ändå tänkt ta upp till 3:e våningen, men nu måste folianterna också få en ny hemvist, helst inom huset. Vi arbetar på problemet.

I måndags var det nyinvigning av Arkivcentrum Syd. Alla arkivinstitutioner har nu placerat sitt material där. Det totala antalet hyllmeter är ca 400 000. Imponerande. Det var bandklippning och  högtidstal, med högre chefer och andra dignitärer närvarande. De olika arkiven förevisade lite av sina samlingar. Vi hade vårt magasin öppet för beskådande, och vi hade plockat ihop lite olika sorters böcker för att illustrera mångfalden i beståndet. Jag höll samma introduktion sju gånger för de olika grupperna som var där och tittade. Folk hade en hel del frågor och det var roligt att de verkade så intresserade.

Onsdagen var en sådan dag man vill glömma så fort som möjligt. Det började redan på morgonen, då jag kom en kvart för sent till avdelningsmötet för att flyttarna behövde hjälp just då. Under mötet fick jag gå ifrån tre gånger för att svara i telefon (flyttarna behövde mer hjälp). Jag kommer alltså inte ihåg särskilt mycket av vad som sades på mötet. Jag beklagar detta, och lovar att läsa protokollet noggrant sedan. Det var en arbetsam eftermiddag också. Spännbandet som håller vagnarna på plats i lastbilen gick sönder under transporten hit. Vagnarna ramlade och det låg böcker i en enda röra på golvet. Plasten som de virar runt vagnarna hade bara kunnat hålla några av dem intakta. Det var ett stort jobb att få böckerna i rätt ordning igen.

I det förra inlägget skrev jag att vi inte ska sätta upp fler böcker på Gastelyckan i år, men det blir nog ändrat. Det finns en del plats kvar (har inte räknat exakt, men kanske 2000 hyllmeter). Det verkar som om fakultetsbiblioteken behöver depålägga en del böcker redan i år, så vi fyller väl på med mer material snart.

fredag 17 maj 2013

Sista boken på plats på Gastelyckan (för i år i alla fall)

Arbetet med uppsättning av böcker på Gastelyckan är faktiskt avslutat nu. Det känns märkligt att vi kommit så långt. De sista småsamlingarna sattes upp i tisdags. Lastarna tog sedan den sista sviten på Väduren, en samling barnböcker som tillhör kat -57, och körde den till Helgonabacken. Hur de lyckades få en sådan liten samling i en sådan stor oordning vet jag inte, men det gick att få rätt på det efter ett par timmars arbete. Barnböckerna placerades på tillfälliga hyllor på 3:e våningen. Hälften ska ner till 2:a sedan, resten ska över till andra hyllor där när kat -57 från bombvalvet ska upp (snart, hoppas jag).

I tisdags kom uppsättarna till Helgonabacken och lastarna körde till UB Norr för att börja plocka de svenska folianterna. Under tiden uppsättarna väntade, så flyttade de en samling boxar med rapporter från bombvalvet till 2:a våningen. Det stod fel antal hyllmeter i den listan jag har över beståndet, så hyllorna räckte inte... De fick fortsätta på hyllorna mitt över gången, men där kan boxarna inte stå mer än några år. De tre uppsättarna har kört dubbelt arbete här, för de har också hjälpt till med att förbereda vardagstryckets flytt. En samling tidskrifter av stort format skulle upp en våning och en försvarlig mängd boxar med material skulle packas ihop och dras mot ena väggen på 2:a våningen.

Av det som står på UB Norr, så har de flyttat in periodikan och monografierna i ämnena Astron, Bot, Fysik, Geofys, Geol, Kemi, Matem och Med. Medicin var besvärlig, för där stod både oktaver och folianter på samma hyllor. De tog in allt, och så delade vi det här. Det betydde att de fick sätta Medicin-periodikan på tillfälliga hyllor på 3:e, och ta ner folianterna till 2:a. Folianterna placeras mot södra väggen i gamla delen av huset, precis vid fönstren. Jag kan meddela att det inte är ett populärt ställe att arbeta på när vädret är så här varmt och klistrigt. Det riktigt dryper om en, bara man ska flytta några böcker.

fredag 10 maj 2013

Goodbye Sparta

Även denna vecka var kort, flyttarna arbetade måndag-onsdag. De sista böckerna som tillhör magasinet är ute ur Sparta nu. Där finns lite möbler och bokstöd kvar, annars är det ett avslutat kapitel för vår del. Vi som har spenderat timmar där varje arbetsdag i åratal är oändligt tacksamma för detta. Depå Gunnesbo är också tom på magasinsböcker. Av det som finns på Helgonabacken så är det kanske femton meter kvar som ska till Gastelyckan. Nu är det några småsamlingar på Väduren kvar och så ska det som är på UB Norr till Helgonabacken. Vi ska även göra en omflyttning inom Helgonabacken. Jag hoppas flyttningen är klar till den sista maj. Sedan är det antagligen några månaders efterarbete för oss att göra.

Jag har ännu inte hittat den där boksamlingen som saknas. Det är bara sex hyllmeter, men jag tycker ändå den borde synas någonstans. Letandet fortsätter.

fredag 3 maj 2013

Hallgrenska

Det var en kort arbetsvecka, så det har inte hänt så mycket att rapportera om. Lastarna kom till Helgonabacken i måndags för att börja på Hallgrenska samlingen. Det är en av de större donationerna, den består av ca 300 hyllmeter. Jag förutsatte att den var placerad i rätt ordning här, men det var den inte. Det blev en paniklösning som innebar markering av brytpunkterna och så fick jag vara med och leta upp det som hade hamnat fel. Det gick någorlunda bra.

Valborgsmässoafton ville killarna hellre spendera i Stadsparken, så nästa arbetsdag var torsdag. Idag har de kommit till slutet, det är bara ca 20 meter kvar av Hallgrenska samlingen. En av lastarna har fått arbeta lite med ett annat projekt. Lundadissarna från 2005 och framåt står på Helgonabacken i den ordningen de kommit hit. Detta ska ändras till alfabetisk ordning och dessutom ska de extra exemplaren 2005-2008 kastas. Enligt uppgift var det sistnämnda den lättaste delen av arbetet, och det kan jag förstå.