fredag 30 november 2012

Några förbättringar

Efter ytterligare några justeringar av teknikern och en insats av montören (som egentligen håller på med Landsarkivets anläggning), så fungerar faktiskt vår compact-anläggning klart bättre än innan. Det är inte aktuellt att hoppa jämfota av glädje (för det finns utrymme för förbättringar), men det märktes skillnad mot tidigare. De fick loss blocket som stod fastkilat, och det löste en hel del problem. Jag tror det blev nästan tre backar med böcker som plockades fram ur den sektionen sedan. Nu är det väl så att flera användare inte längre behöver de böckerna, men vi tog fram allt som var beställt.

Flyttkillarna är kvar på UB Norr och lastar utländska Medicin-tidskrifter. Vid genomgången av samlingen så bestämde jag att alla tidskrifter med ordet Nordic i titeln också ska räknas som svenska. Det var inte helt lätt att bestämma tillhörighet, men det mesta blir nog rätt. Det svåraste att komma ihåg när det gäller de tidskrifterna är annars att de står uppställda på första ordet i titeln. Alla andra tidskrifter i katalog -1957 står på första nominativet. Det är mycket man måste kunna för att plocka fram böcker ur den äldre samlingen på UB. Det gäller inte bara att lista ut den ibland mycket märkliga ordningen som någon bestämt i slutet av 1800-talet, utan man måste ha kunskaper om exempelvis grammatik, regentlängder, romerska siffror, translitterering, geografi, förkortningar och handskriftstydning. Det sista gäller både katalogkorten och beställningslapparna - vissa användare envisas fortfarande med att lämna in handskrivna beställningar och det kan vara mycket svårt att tyda den skriften.

torsdag 22 november 2012

Varningstrianglar

De blev klara med foliant-monografierna från UB Norr ganska snabbt. Det var enkelt att lasta, för det stod i samma anläggning. Nästa hyllsignatur är periodika-folianter, även det utländska verk. Det är betydligt jobbigare, eftersom vissa ämnen står på Väduren och vissa på UB Norr. De har redan hunnit till Medicin, vilket innebär att jag måste spendera otaliga timmar på UB Norr för att plocka ut de utländska tidskrifterna. Det kommer att ta lång tid, för det är över 1800 hyllmeter. Jag började med det idag, och vi har kommit på ett sätt att markera det som ska stå kvar (=det svenska), så kanske det går lite smidigare än vad jag trodde. Dock märkte jag hur svårt det var att avgöra om tidskriften skulle stå på svenska avdelningen eller inte. Vi har många tidskrifter tryckta i Köpenhamn, där en av redaktörerna var svensk. Nu bestämde jag att tidskriften är svensk i det fallet om ordet Scandinavia/-ica ingår i titeln. Då kan jag i alla fall skriva ett regelverk som framtidens magasinsarbetare kan följa. Det kommer att bli ett långt dokument, för trots att vi har ansträngt oss för att få ihop allt i rätt ordning, så har det inte lyckats helt och hållet. Där finns en hel del undantag, de flesta planerade men andra inte. Vi kommer alltså att lägga till flera nya historiska skikt till de redan befintliga.

Det blev ett minimalt firande i fredags med anledning av att magasinspersonalen nu aldrig behöver besöka Gunnesbo-depån igen. Flyttkillarna fick dela på två godispåsar. Jag hoppas de förstod hur tacksamma vi är för att de tömt depån. Just den depån var arbetskrävande, eftersom den ligger på helt fel sida om stan härifrån sett och det var ofta bara enstaka beställningar att hämta där.

Som jag trodde så är uppsättarna tvungna att ta bort ett hyllplan för att få in folianterna. Det innebär en förlust av 18 hyllmeter per vagn. Inte bra.....

I måndags och tisdags var det en elektriker ute på Gastelyckan. Han var utsänd av företaget som installerat hyllanläggningen. Han programmerade om alla vagnarna. Teknikern har också varit där och fixat lite, bland annat bytte han ut en trasig manöverpanel. Det är lite för tidigt att uttala sig om resultatet, men vi är inte direkt överlyckliga. Dagen efter så lyste det en röd varningstriangel på alla panelerna utom en. Det är klämskyddet som är överkänsligt. Det gick att få igång delar av anläggningen, men inte de delar som vi hade hoppats på. Det är alltså så att ett halvt block (cirka fem vagnar) har stått fastkilat i mer än sex veckor nu. Det skrapar i mellangolvet, så det är ett mekaniskt fel. Vi har en ganska stor hög med beställningar vi inte kan effektuera pga detta. Det är frustrerande, minst sagt.

torsdag 15 november 2012

Oktaver och folianter

Arkivens Dag på Arkivcentrum Syd i lördags var välbesökt. Det var trevligt att se några av mina kollegor där. Naturligtvis undrade de vad jag gjorde på min arbetsplats en lördag. Även arkivarierna undrade. Särskilt som jag följde med på den guidade visningen av magasinen..... Det var till och med så att jag avbröt guiden och korrigerade vissa sakuppgifter han sade om UB. Vi fick faktiskt se våra magasin, och då kunde jag inte heller hålla tyst, utan berättade om compactsystemet. Jag har egentligen inget att säga till mitt försvar, förutom att jag är nördigt intresserad av släktforskning och hade blivit ombedd att åka dit med en kompis som aldrig sett ACS.

När det gäller bokflytten så har det varit mycket småplock, kan man säga. I fredags blev killarna klara med samlingen som stod i Gula Villan. I måndags morse ville de ha mer arbete (märkligt, men sant), så då visade jag dem Depå1 m-sviten. Det är monografier, där första hälften stod på Sparta och andra hälften på Gunnesbo. Det var ganska lite, så de blev klara snabbt. Då passade jag på och bad dem ta en annan samling som kallas ARB, när de ändå var på Gunnesbo. Det betyder nämligen att vi nu slipper köra dit och hämta böcker. För magasinets del så är Gunnesbo-depån nu tömd (vardagstryck har sin samling kvar där). Ytterligare en milstolpe att fira, men jag har inte haft tid att fixa något.

Nästa samling som skulle flyttas kallas DepåS och den var lite svår att hitta på Sparta. Jag sade att de inte skulle ta de stora böckerna, men det är ju ganska subjektivt hur stor en stor bok är, så det blev fel. Björn upptäckte det när han var på plockrundan, men de hade inte hunnit lasta mer än en vagn så det var ingen fara.

Hittills har vi nästan bara flyttat böcker i oktavformat, för det är så vi har indelat magasinet på Gastelyckan. Norra halvan av magasinet ska främst innehålla oktaver och södra halvan folianter och storfolianter. Idag började de ställa in folianter från UB Norr i södra delen. Det kommer bli problem med hyllplanen, för de är satta i standardhöjd. Är boken större än A4-format (och det är de flesta folianter) får de flytta hyllplanen först.

Folianterna från UB Norr är utländska monografier i katalog -57 i ämnena Astronomi, Botanik, Fysik, Geofysik, Geologi, Kemi, Matematik, Medicin, Mekanik, Naturvetenskap, Teknologi, Veterinärväsen och Zoologi. Egentligen skulle de passas ihop med de andra ämnena (Arkeologi - Österländsk Litteratur), men vi tänkte om där. De böckerna står redan på Gastelyckan och är en stor samling, så det hade varit för mycket arbete att flytta om allt det. Det var tillräckligt trassligt ändå. Jag spenderade eftermiddagen på UB Norr för att plocka ut de utländska böckerna ur Medicin-signaturen. Hela Medicin står alfabetiskt, oavsett om boken är utländsk eller svensk. Det svenska ska till Helgonabacken så småningom, så det ville vi inte ha med i denna flytt. Jag passade också på att lasta lite mer av de svenska Medicin-oktaverna, som Anna-Karin håller på att inkorporera i kat -57 på Helgonabacken. Flyttkillarna var snälla och transporterade det, trots att det inte ingår i deras flytt. Vi får också säga att de rent allmänt är ganska serviceinriktade. När Anna-Karin var på plockrunda häromdagen och ville ha en bok de lastat på bilen redan, så drog de ut alla vagnar igen tills hon hittade rätt bok.

torsdag 8 november 2012

Hårt arbete

Jag skulle inte ha skrivit att det kunde varit värre i föregående inlägg. Det blev det, nämligen. I fredags i förra veckan hade uppsättarna gjort ett misstag och satt 40 hyllmeter på fel ställe. Så det blev till att praktisera som uppsättare igen. Det är ett tufft jobb att först flytta om till tillfälliga hyllor, och sedan passa in de böckerna som skulle stått där från början och sedan flytta in de felplacerade. Vi var tvungna att hålla ett högt tempo för att inte lastarna skulle behöva stå och vänta. De lastade vagn efter vagn med nya böcker och vi hann inte med, så de fick inga tomma vagnar mot slutet. Vi hade fått rätt på allt sent på eftermiddagen och då var jag helt färdig. Jag märkte mycket tydligt var mina ryggproblem sitter.

I måndags eftermiddag hade killarna lastat det sista av Depå1-sviten på Gunnesbo. Nästa del, ca 550 hyllmeter, står i Gula Villan i Botaniska trädgården. Det är ett gammalt hus med besvärlig inpassering och böckerna står längst bort i källaren, men det verkar som om de kan reda ut det. Böckerna lär ska stå i rätt ordning där, så det är lättare att lasta.

Till sist en påminnelse om att det är Arkivens Dag på Arkivcentrum Syd nu på lördag kl 10.

torsdag 1 november 2012

Ny milstolpe

För ett par veckor sedan passerades en magisk gräns - killarna har nu flyttat 20 000 hyllmeter! De har alltså kommit till hälften. Vi firade detta med en välsmakande lunch här på UB idag.

Jag har varit och tittat på den där samlingen av tidskrifter som står i ett hus i Botaniska trädgården. De har Depå1-signatur och ska placeras sist av den sviten. Det lär ska vara cirka 550 hyllmeter, så det är nog överkomligt.

Depå1-tidskrifterna var krångligare än killarna räknat med. Ute på Gunnesbo, där de plockar nu, står det i en sanslös oordning. Det börjar i mitten av samlingen, där 1724-1745 står. Sedan fortsätter det i början av samlingen, där det till största delen står alfabetiskt. I slutet är det en enda röra, där flera olika tidskrifter dessutom har samma hyllsignatur. Lastningen gick inte särskilt bra, kan man väl säga. De första 20 metrarna var rätt, men sedan hade de fått med sig tidskrifterna i helt fel ordning. Vi fick flytta om cirka 50 meter ute på Gastelyckan igår. Det var arbetsamt, men det kunde varit mycket värre.