torsdag 25 oktober 2012

Compact-anläggning gone wild

Jag fick höra idag att bokstöden som vi beställt är dyra. 16 kr för en bockad plåtbit. Det är en del faktiskt, men vi har inte direkt något val. Vi har inga lämpliga kvar och det som flyttas just nu står på depåerna utan bokstöd. Ytterligare 2000 st är beställda nu.

En av de gamla compact-anläggningarna på UB Norr fick fullkomligt spader idag. Min kollega Anna-Karin var där och skulle plocka böcker. En knapptryckning ska öppna gången och sedan ska vagnen stå stilla i ytterläge. I detta fallet gick vagnen tillbaka av sig själv och började om proceduren. Vagnen gick alltså fram och tillbaka, fram och tillbaka hela tiden och det gick inte att stoppa den. Man känner sig ganska maktlös i den situationen. Det var ett av de märkligaste telefonsamtalen jag haft med Anna-Karin, när hon ringde och frågade om det gick att bryta strömmen på UB Norr. Lyckligtvis kunde jag svara, säkringarna sitter på en väggpelare. Detta är ytterligare en anledning till att vi inte vill ha kvar de gamla depåerna - det är alldeles för mycket trassel med de åldersstigna eldrivna hyllsektionerna.

Flyttkillarna håller på med Depå1-tidskrifterna på Sparta fortfarande. Det är en lång svit, så det kommer att ta några veckor att lasta allt. För att göra saker och ting ännu mer komplicerade, så var det någon som körde ner en stor container igår och ställde den exakt på den plats där flyttfirmans lastbil brukar angöra lastbryggan. Flyttarnas chaufför hade en del att säga om detta. Inget jag kan citera, dock.

fredag 19 oktober 2012

Arkivens Dag 10 november

Om någon är nyfiken på det nya Arkivcentrum Syd, så ges det möjlighet till visning av magasinen på Arkivens Dag den 10/11. Det är dock inte våra magasin man får se, men de ser likadana ut, så det gör detsamma. Jag rekommenderar ett besök, det verkar vara en del intressanta föreläsningar också. Programmet finns här: http://www.riksarkivet.se/Sve/Puffar/Bilder/Arkivens%20Dag-program%202012.pdf

torsdag 18 oktober 2012

Depå1

Det tog en knapp vecka att lasta Tidskrifter från Väduren. Följande hyllsignaturer var Typografi, Undervisning och Vitterhet från Sparta, Zoologi från UB Norr och Österländsk litteratur från Sparta. En av zoologi-tidskrifterna stod tillfälligt på Gunnesbo, så den hade jag och en vaktmästare varit och hämtat i förväg. Jag tror ingen kan ana hur mycket sådant trassel det har varit hittills under flytten. Platsbristen har varit så stor att man inte har kunnat hålla samman sviterna, utan fortsatt på andra hyllor i samma lokal, lokalen intill eller på en helt annan depå. Igår hade killarna lastat det sista av periodika-sviten och då gällde det att slutligen bestämma vad de skulle ta härnäst. Efter flera veckors funderande, så blev det Depå1-sviten (jag bestämde mig i bilen på väg ut till Sparta igår). Depå1 börjar i ena lokalen på Sparta (i tre olika sektioner), fortsätter i den andra (där numrena bara delvis kommer i rätt ordning), fortsätter på Gunnesbo (där numrena inte alls kommer i ordning utan det står alfabetiskt) och det sista står i ett hus jag aldrig besökt i Botaniska trädgården. Hur mycket det finns där vet jag inte, det blir en överraskning. Målet är att rätta till alla fel och sätta Depå1 i nummerordning, vi får se om det lyckas.

Vi beställde ytterligare 2000 bokstöd häromdagen. Nu är vi uppe i 6000 st totalt och det kommer att behövas fler. Ute på de gamla depåerna brukar det inte finnas några bokstöd av den sorten som passar till hyllorna på Gastelyckan.

onsdag 10 oktober 2012

Brödrost och racerbil

Teologi var en ganska omfattande avdelning, vi har många utländska tidskrifter i det ämnet. De följande hyllsignaturerna var mycket små; Tidningsväsen och Tidsfördriv. Den senare innehåller bland annat schack-tidskrifter. Nästa signatur var Tidskrifter (nästan 700 meter) och de står på Väduren. Väduren är en depå där vi tidigare har tvingats flytta om materialet. För några år sedan, då hyresvärden sade upp halva lokalen fick vi köra ut en del till en annan lokal ute på Gunnesbo. Det som blev kvar fick vi arrangera om och det blev inte alls bra. Tidskrifterna står i fem olika sektioner och jag funderade länge på hur jag skulle förklara ordningen för flyttkillarna. Istället för snitslad bana eller lappar med siffror på, så hängde jag upp skyltar med symboler. I slutet av en sektion sitter nu till exempel en bild på en brödrost. Det gäller då att de hittar nästa skylt med samma symbol på, för att kunna plocka de efterföljande böckerna. Andra symboler visar katt, hund och racerbil. Jag tror det ska fungera. De fattade konceptet i alla fall.

Vi har märkt en anings förbättring på det första kvarteret av anläggningen på Gastelyckan. Den kärvar inte så mycket längre. Vi hoppas teknikern kan fixa resten också.

De vita plastfickor vi sätter beställningssedeln i började ta slut (de bryts sönder efter ett tag), så vi försökte ta reda på var man köper sådana. Företaget som levererat de tidigare hade upphört. De vanliga leverantörerna hade inte tillräckligt bra produkter (fel format), så det slutade med att ett plastföretag fick i uppdrag att tillverka nya. Vi tog i ordentligt, så nu står det kartonger med totalt 10 000 plastfickor här. De ska ut till Gastelyckan sedan.

fredag 5 oktober 2012

Mindre miss

Sedan sist så har killarna lastat tidskrifterna i följande ämnen: Numismatik, Politisk ekonomi, Religionsvetenskap, Resor, Sjöväsen, Skrivkonst, Sport, Språkvetenskap, Statistik, Statsvetenskap, Sällskap, Teater, Teknologi och just nu sysslar de med Teologi. Allt utom Teknologi fanns på Sparta. Teknologi stod i den gamla delen av Gastelyckan, så i morse körde jag dit för att guida lastarna och ge dem ytterligare ett inpasseringskort. Det var bara ca 60 meter böcker, så det tog inte så lång tid.

I förra veckan lämnade jag in ett två-sidigt dokument med klagomål till firman som installerat den nya compact-anläggningen. Jag fick en ursäkt tillbaka, med löfte om att en tekniker skulle komma i den här veckan. Det gjorde han verkligen, och han konstaterade det som vi redan visste - att programmeringen av anläggningen inte har fungerat. Teknikern går igenom de enskilda problemen efterhand, vi hoppas han kan fixa i alla fall det mest akuta.

Det har varit en arbetsam dag idag, bland annat har jag kört till Gastelyckan fyra gånger i olika ärenden. Praktikanten och jag satte upp lite böcker där, men det går som sagt ganska långsamt. Antalet böcker på uppsättningshyllorna börjar kännas överväldigande. När jag skulle hämta hyllsignatur-skyltarna på UB Norr såg jag att lastarna missat 1 1/2 meter Naturvetenskap. Det allra värsta är att det är mitt fel. Jag kan inte skylla på någon. Jag hade satt upp hänvisningen på fel ställe. Det är för sent att göra något åt det nu, vi får försöka dra ihop föregående och efterföljande rader med böcker, och pressa in det på sin plats.