onsdag 26 september 2012

Damm och andra partiklar

Det började bli lite väl jobbigt att husa vagnarna med böcker som skulle sättas upp på nya depån på Gastelyckan, så i fredags körde jag och Björn ut dem dit. Vi ställde böckerna i själva anläggningen på några tomma hyllor. De stod i en enda röra på vagnarna och det var ganska arbetsamt att organisera upp dem. Men nu har vi bättre överblick och dessutom fem tomma vagnar (det är eftertraktat här). Igår tog jag vår tyske praktikant Lars till hjälp och började sätta upp böckerna på sina rätta platser också. Det gick långsamt, men vi fick i alla fall upp några meter. Om man har arbetat länge i magasinen/depåerna, så har man ett platsminne och "vet" var böckerna ska stå. Nu när allt flyttas, så måste man lära om och det tar tid.

Senaste veckan har killarna flyttat tidskrifterna i: Kemi (UB Norr), Kommunalväsen, Kommunikation, Krigsväsen, Kronologi, Kulturhistoria, Kyrkohistoria, Litteraturhistoria (alla Sparta), Matematik och Mekanik (UB Norr), Museiväsen och Musik (Sparta) och Naturvetenskap (tre olika ställen). Mekanik var ganska svår, för den stod på ett lite oväntat ställe, men Naturvetenskap var värre. Det var den tidskriften killarna hade plockat av misstag för några månader sedan, så början av sviten stod redan på Gastelyckan på tillfälliga hyllor. Några hyllmeter stod lastade på vagnar och resten på hyllorna på UB Norr.

Allteftersom killarna tömmer bokhyllor, så röjer jag. Det är mycket efterarbete; bokstöd ska samlas in, hyllplanen städas från skräp och våra depå-arbetsplatser avvecklas. Det var förvånansvärt smutsigt bakom böckerna på 3:e våningen (där fanns inte bara damm och betongsand utan även rester av getingbon och skärvor av gammal plast). Det är heller ingen som kan föreställa sig hur mycket skräp tre killar i 20-årsåldern kan lämna efter sig. Jag har aldrig sysslat så här mycket med lokalvård förr. Jag har inga planer på att byta karriär.

torsdag 20 september 2012

Svarta bokstöd

Den senaste veckans hyllsignaturer stod alla på Sparta: Gymnastik, Handel, Heraldik, Historia (stor avdelning) och Juridik. Det finns inte ett enda bokstöd i den svit som de flyttar nu, så Peter beställde några tusen stycken av en smed. Det går åt ca 700 per vecka och det har vi inte kunnat tillhandahålla. Vi har rensat hela UB på alla svarta L-formade bokstöd, men de är slut nu. Killarna har varit tvungna att sätta upp ganska många meter utan att placera in bokstöd och det är inte så bra, för böckerna kan ramla ut när man flyttar vagnarna.

UB hyr sedan några veckor en lokal på Gunnesbo där vi ska husa en stor del av det som numera benämns vardagstryck. Det består till exempel av kataloger, reklamtryck, affischer, årsredovisningar och annat okatalogiserat. Denna avdelning är skild från magasinet, men vi delar utrymmen på Sparta och gamla depån på Gunnesbo. De planerar att flytta ca 10 000 meter till det nya stället. Det är en stor och öppen lokal med golvvärme och allt är i gatuplan. Det krävs lite ändringar, bland annat måste all armatur flyttas, men vi tror det kan bli en bra plats för vardagstrycket. Magasinet kommer troligen också ha lite material där.

Alla depåer vi ska lämna är förresten formellt uppsagda nu. Det innebär att vi verkligen måste vara klara med alla flyttningar senast i september nästa år.

torsdag 13 september 2012

Udda sporter

Senaste veckans hyllsignaturer inkluderade: Botanik (från UB Norr), Ekonomi, Estetik, Etnografi, Filosofi, Folkminne (alla från Sparta), Fysik (från UB Norr), Genealogi (från Sparta), Geofysik (från UB Norr), Geografi (från Sparta) och Geologi (från UB Norr). Det blir mycket körande fram och tillbaka. Nu ligger de två nämnda depåerna inte så långt från varandra, men det är ändå ett pusslande med vagnarna.

I måndags var jag och två kollegor med på en kick-off på Arkivcentrum Syd. Personalen som ska arbeta där (ca 150 st från olika arkiv och myndigheter) var ditbjudna, mest för att lära känna varandra. Vi fick vara med om en del intressanta saker, bland annat en konstrunda (statyn utanför entrén invigdes), skattjakt i magasinet och filmvisning (gamla filmer från Lund). Vi deltog i de udda sporterna kast med liten arkivkartong och gem-stapling. Det var fullt program hela eftermiddagen och kvällen. Vi fick en bastant middagsbuffé där vi också såg en revy med Fredrik Tersmeden i högform. Frågesporten vid middagsbordet hade frågor av typen: hur många hyllmeter består Klippans esperantoförenings arkiv av? (Svaret var 0,6 m). Ingen hade alla rätt. Det var i alla fall en trevlig tillställning. Den officiella invigningen av ACS antar jag kommer att bli någon gång nästa år när Landsarkivet fått in allt sitt material där. Då kommer hela bygget att rymma ca 440 000 hyllmeter. Det är en imponerande siffra.

Något vi inte alls är imponerade av är den compact-anläggning vi har i vår nya depå. Problemen är nu så stora att jag inte ens tänker skriva om dem i detta inlägg. Allt jag säger är att vi är otroligt frustrerade just nu.

torsdag 6 september 2012

Tung litteratur

Terminsstarten brukar vara intensiv, och det är inget undantag i år. Intresset för våra böcker och andra media är jättestort. Vi har tvingats köra depårundan med två bilar samtidigt i cirka en vecka. Det verkar som om forskarna också har satt igång med sina projekt just nu, för vi får stora mängder beställningar med olika inriktningar. Depårundan är generellt sett mer ansträngande nu, eftersom hela 3:e våningens böcker är utflyttade. Det enda positiva vi märkt är att vi inte behöver köra till UB Norr alla dagar i veckan längre.

Killarna har lastat Acta (stor avdelning) och Arkeologi på Sparta, Astronomi på UB Norr, Bildande konst och Biografi på Sparta och är just nu på UB Norr för att hämta Botanik. Det stod tre botanik-tidskrifter tillfälligt placerade på Gunnesbo, så i morse följde jag med och hämtade dem.

Vi har en del problem med att hantera flödet av böcker på Gastelyckan. Vi har ingen sorteringsplats där än, men vi hoppas det kommer upp hyllor snart. Under sommaren var det acceptabelt, men nu står det fem vagnar med böcker här som ska sättas upp där ute.

Det vanliga strulet med compactanläggningen fortsätter, plus några nya fenomen. I förra veckan gjorde teknikern en fullständig genomgång. Han påstod att allt fungerade i torsdags. I fredags gick ett kvarter sönder och hyllorna stod orubbligt fast. Det stod uppenbart felaktiga felmeddelanden i displayerna och de klagomål vi flera gånger framfört har inte hjälpt. Klämskyddet är för känsligt, så det löser ut väldigt ofta och helt utan anledning. En annan oroväckande sak vi noterat är att anläggningen inte verkar tåla tyngden av 306 meter böcker per vagn. Hyllorna på båda planen hänger ihop och flyttas samtidigt när man öppnar en gång. Nu när ovanvåningen också fylls med böcker, så blir det ibland så tungt att elsystemet slår av och det krävs mycket övertalning för att få igång det igen. Och som om detta inte vore nog, så gick båda hissdörrarna sönder - efter fem dagars användning. Det är nu väldigt nära att de där svordomarna jag tidigare varnat för verkligen publiceras här....