söndag 29 april 2012

Rättvända eller felvända böcker

I fredags så blev Biografi klart ungefär vid lunchtid. Vi tyckte inte det var lönt att börja med Botanik, men vi körde i alla fall ut tomma vagnar till UB Norr, så vi kan starta där på onsdag. På eftermiddagen sysselsattes istället killarna med ett annat projekt här på UB. Det är inte bara material som ska ut till Gastelyckan, utan allt detta innebär också att vi måste göra omändringar i huvudbyggnadens magasin. Det är tre mindre samlingar som ska flytta till andra våningar. Vi hann med att flytta lite på A(p), som ska till ettan (boktornet). Så småningom ska vi försöka få in alla böcker med hyllsignatur som börjar med A där.

Man tror kanske att det bara är att flytta böckerna i ett sådant här projekt, men riktigt så enkelt är det inte. Detta är ett gammalt och anrikt bibliotek med en något annorlunda hylluppställning. I UB:s magasin står alltså böckerna nerifrån och upp (från vänster till höger) på hyllorna. Denna ordning har gällt sedan biblioteket grundades på 1600-talet. Det gäller då att tänka efter ordentligt innan man lastar vagnen, så att man börjar nerifrån. På alla depåer står böckerna rättvända, som i vilken normal bokhylla som helst. Fredagens utmaning innebar att killarna skulle lasta böcker som stod felvända och sätta upp dem på en hylla där de skulle stå felvända. I vanliga fall lastar de felvända böcker som ska stå rättvända. Ni kan kanske ana att det är mycket logistik i det här. (Det är lättare att förklara om jag får peka på hyllorna, men det går ju inte här).

torsdag 26 april 2012

5 --> 1

Det går framåt med flyttningen. Biografi är inte så komplicerad som de andra hyllsignaturerna, för den är inte lika finindelad. De är snart klara med Biografi, och nästa är Botanik, som står på UB Norr. Jag lyckades idag få tag på någon som kunde utfärda ett inpasseringskort dit. Det har inte varit lätt med alla kort, koder och nycklar, och då har vi inte ens varit på alla depåerna än.

Det har också varit svårt att övertala någon att städa den nya depån på Gastelyckan. Det hade behövts, för där är ganska dammigt. Vi lär få vänta ett tag till, verkar det som. Det har varit mycket som inte fungerat som det ska där, men så är det vid nybyggen av den storleken. Vi hade bland annat problem med att dörrarna var för tunga så den automatiska öppningen inte fungerade. Hyllsektionerna inne i vårt magasin har också krånglat en del.

Vår nya depå är en del av Arkivcentrum Syd, som efter utökning av byggnaderna nu har flera hyresgäster: Landsarkivet, Universitetsarkivet, Regionarkivet, Lunds Stadsarkiv, Skånes Arkivförbund, Polismyndigheten och några mindre föreningar. Delar av zoologiska museets samlingar ska också dit. Det är ett stort komplex, som lär ska vara det största arkivcentrat i norra Europa. Vi hyr redan en del av en lada där, men den nya delen har vi helt för oss själva. Målet med hela flytten är alltså att allt depåmaterial ska befinna sig på ett ställe, Gastelyckan. Som det är nu, så kör vi runt till fem ställen och hämtar/sätter upp böcker i stort sett dagligen. Detta tar mycket tid och kräver omfattande planering. Man tror inte heller att en back med böcker kan vara så tung, innan man försökt lyfta åtta volymer med Nordisk medicin på en gång. (Gör inte det).

tisdag 24 april 2012

Ny vecka, nya tag

Helgen passerade hastigt och det blev ny arbetsvecka igen. Vi konstaterade att lastningen går bättre och bättre, killarna har redan hunnit till hälften av Biografi. Under de två arbetsdagarna denna vecka har de fyllt fler vagnar än hela förra veckan. Jag måste dammsuga alla böckerna först, och det är knappt jag kan hålla undan för flyttarna numera. (Inom parentes, så är dammsugningen en av de tråkigaste arbetsuppgifterna jag genomlidit). Idag kom en journalist och tog lite bilder, så kanske kommer det något litet om projektet i LUM.

Jag har förresten fått en ny mobil nu, så jag hoppas kommunikationen ska fungera bättre.

Vi vill tacka de som gett oss uppmuntran genom mejl och kommentarer, det är trevligt att ni tycker det är intressant med vårt projekt. Kanske kan våra erfarenheter komma andra till nytta.

fredag 20 april 2012

Arbetssam vecka

Det har varit en ansträngande vecka. Det är naturligtvis mycket trassel i början innan man hittar rutiner som fungerar. Saker som vi trodde skulle vara problematiska visade sig fungera bra och tvärtom. Att få passerkort utfärdade till flyttfirmans personal var krångligare än vad vi räknat med, till exempel. Det är mycket annat, utöver själva lastandet och lossandet, som måste fungera också. Det verkar som om våra hissar inte tål sådan belastning, för en av dem har visat klara tendenser till att vilja lägga av redan. Trots alla problem, så får vi ändå säga att det känns väldigt bra att ha kommit igång med det hela. Hittills har killarna lastat 173 vagnar med böcker och det är en mycket bra start. Peter har rapporterat att uppsättningen också fungerar utan anmärkning.

Killarna har redan börjat på hyllsignaturen Bildande konst, så de är nu tillbaka på 3:e våningen. I fortsättningen (några månader i alla fall) kommer vi omväxlande att lasta böcker här och på UB Norr.

Några har undrat hur mycket 40 000 hyllmeter egentligen är av det vi totalt har. Allt material UB äger kan inte mätas i meter, eftersom en del av det är kartor, affischer och mikrofilmer. Men en ungefärlig totalsiffra är drygt 110 000 meter.

torsdag 19 april 2012

Småtrassel

Gårdagen förflöt någorlunda bra. Det var fortfarande problem med tillgång på tomma vagnar. Vi skulle ha årsmöte i Kamratföreningen på kvällen, så jag var upptagen en del av dagen och kunde inte kolla hur flytten fortskred. När jag svängde förbi hyllorna vid Bibliografi efter arbetstid, så kunde jag konstatera att killarna glömt ta med sex hyllmeter av den signaturen. De stod på en tvärhylla och jag kan i efterhand förstå att de missade det. De hade hunnit ta ca 20 meter efter det som glömts och dessutom kört ut det till Gastelyckan.

Onsdagskvällens årsmöte, föredrag och efterföljande buffé hör egentligen inte hemma i denna bloggen, men jag måste bara få tacka de inblandade för all hjälp, engagemang och trevlig samvaro!

Denna dag började trist nog lika tidigt som alla andra arbetsdagar. Klockan sju, alltså. När killarna anlände lite senare, så insåg de problemet med de glömda böckerna och fick tag på sina kollegor ute på Gastelyckan. Lyckligtvis hade de inte hunnit sätta upp böckerna på hyllorna, så det ordnade sig. Under dagen blev den snåla tillgången på tomma vagnar ett sådant problem att vi körde och hämtade de tio som stod ute på UB Norr. Jag hade ju tänkt vi skulle ha dem till Botanik senare, men det fick ändras. Vi upptäckte också att min mobiltelefon inte fungerar som den ska (troligen pga ålder - åtta år!), så det blev till att be om en ny. En annan sak som hände var att böckerna på en vagn blev felställda. Hur de lyckades med det vet jag inte riktigt, men böckerna hamnade från höger till vänster på vagnen. Oavsett vilket, så gjorde de helt rätt när de försökte ringa till mig genast när det upptäcktes. Det var bara det att min mobil inte fungerade och jag var ute på Sparta-depån. Men detta löste sig så småningom också. Lite småtrassel har det onekligen varit.

tisdag 17 april 2012

Andra dagens vedermödor

Saker och ting blir inte riktigt som man tänkt sig. Vi har naturligtvis föreställt oss en massa olika scenarier när det gäller misstag och problem, men det som hände idag trodde vi inte var möjligt. Flyttfirmans personal tog fel på bensin och diesel när de skulle tanka lastbilen i morse... Detta upptäcktes inte förrän bilen slutade fungera några timmar senare. Vi låter den skyldige förbli anonym i sammanhanget. I vilket fall som helst, så ställde det till det. Firman kunde inte få tag på en ersättningsbil. Vi har ju en Mercedesbuss, men den tar bara åtta vagnar och var dessutom tingad till tidningsavdelningen en del av dagen.

Dagens hyllsignatur var Astronomi, och den fanns på UB Norr. Vi lyckades ta oss och tomma vagnar dit med lastbilen och en personbil. Killarna packade raskt ihop de 20 hyllmetrarna medan jag plockade bort gamla inaktuella stickor i en annan del av magasinet. Sedan uppstod en ganska lång väntan. Det dröjde innan vi fick veta att bilen gått sönder. Med hjälp av Peter och Mercedesen så ordnade det sig och vi återvände till UB för att börja lasta Bibliografi på vagnar. Återigen uppstod väntan när de tomma vagnarna inte kunde transporteras tillbaka till UB i samma takt som killarna lastade. Det är skillnad på att få åtta vagnar i taget och femton-tjugo. Rent generellt så tar det också något längre tid att sätta upp böckerna än att lasta dem.

måndag 16 april 2012

Äntligen!

Då var det äntligen dags! Efter åratal av planering och förberedelser så händer det saker! I morse kom sju flyttkillar för att börja flytta böckerna som ska till den nya depån på Gastelyckan. Efter introduktion och rundvandring, så började själva flytten. Arkeologi (utländska monografier) på 3:e våningen är nu i stort sett ute ur huset. Förutom att en vagnslast med böcker välte, så gick allting bra.